Folosindu-ne de degete, vom încorpora în untura solidă și rece (așa
am avut-o eu) toată cantitatea de făină. Vom obține un aluat ca de
tartă - destul de nisipios. Adăugăm apoi restul ingredientelor. Înainte de a pune bicarbonatul, îl vom stinge cu oțet.
Pentru cine nu cunoaște termenul de bicarbonat stins cu oțet, este simplu. Punem lingurița de bicarbonat într-o ceșcuță peste care turnăm lingurița de oțet. Imediat se va umfla, iar noi amestecând vom turna în aluatul nostru.
Vom obține un aluat nelipicios, dar destul de moale. Îl înfoliem și-l lăsăm deoparte.
Între timp ne vom apuca de bezeaua de nuci. Mixăm albușurile cu un praf de sare până își dublează volumul, apoi adăugăm zahărul și continuăm să mixăm până ce se vom obține o bezea fermă și lucioasă. Adăugăm nucile tocate și făina și ori ne folosim de o lingură ca să amestecăm totul, ori mixăm la cea mai mică viteză.
Acum că blatul este gata să fie pregătit, luăm bila de aluat și-o împărțim pe jumătate. Măsurăm tava în care vom coace și decupăm 2 hârtii de copt după dimensiuni. Eu nu am făcut asta, dar e mult mai bine. Întindem prima foaie de aluat și o ungem cu magiun. Jumătate de borcan mic am folosit. Apoi turnăm bezeaua de nucă și o nivelăm și deasupra așezăm cea de-a doua foaie de aluat. Presăm ușor cu mâinile și o înțepăm ca să nu se umfle la copt. Vom coace acest blat cam 40 de minute la foc mediu (180 grade). Trebuie să fie ușor colorat pe deasupra. În timp ce se coace, vom pregăti un alt blat exact la fel.
După ce ambele blaturi sunt coapte, le lăsăm să se răcească bine de tot.