Punem zahărul și apa la fiert într-o cratiță adecvată (am folosit un tuciuleț). Amestecăm din când în când și din momentul în care începe să fiarbă (se va face o spumă albă) cronometrăm 5 minute. Nu mai mult, nu mai puțin, pentru că ori va ieși prea moale ori prea sfărâmicioasă. Citisem undeva că e bine să avem un pahar cu apă și din minut în minut să picurăm o picătură din siropul de zahăr cu apă. La început, picătura aceea la contactul cu apa se va sparge, se va împrăștia prin pahar, dar cu timpul va rămâne intactă. Eu m-am ghidat și după asta.
După ce au trecut cele 5 minute, luăm de pe foc și adăugăm untul, apoi amestecăm până se topește.
Cacaua am amestecat-o cu laptele praf și le-am cernut, apoi le-am adăugat peste sirop, amestecând rapid și bine ca să evit cocoloașele. Turnăm apoi într-o tavă și lăsăm deoparte.
În loc de tavă am folosit o caserolă (nu aveam tavă mică) cu dimensiunea 12×1Am tapetat cu hârtie de copt, ca să pot să scot mai ușor.
Pentru partea albă, modul de preparare este același, exceptând amestecarea laptelui praf cu cacaua. Turnăm compoziția albă peste cea neagră și dăm la rece pentru câteva ore. Când este gata tăiem după cum ne poftește inima.
Se poate face doar ciocolată de casă albă, doar neagră, se pot adăuga diverse – nuci, stafide, merișoare, etc- sau se pot combina, așa cum am făcut eu. Totul depinde de gustul fiecăruia.